«ترس زشت، ترس زیبا» کتابی در زمینه علم زندگی

اهمیت «سبک زندگی» برای «زندگی کردن!»

زندگی کردن بدون انتخاب یک سبک زندگی، محال و غیر ممکن است و ما هم سرمایه‌ای بیش از زندگی نداریم. سرمایه‌ای بس مهم و گران‌بها. متاسفانه این مفاهیم بزرگ، شاید به علت استفاده‌های ژورنالیستی یا عوامانه از آن، عادی شده و اهمیت آن در اذهان، کم رنگ گردیده است. اهمیت و بزرگی این مفاهیم از آن جا ناشی می‌شود که آن‌ها همدوش موضوعاتی چون «هویت» یا «شخصیت آدمی» قرار می‌گیرد. و ریشه همه آن‌ها را نگرش آدمی به هستی بیان می‌کند. این کلمات با تک تک رفتارها، تصمیم‌ها، احساسات، عقاید و آرمان‌های ما ارتباط تنگاتنگ دارد. پس ابتدا باید نگرش صحیح به هستی تبیین شود و سپس بر اساس آن، رفتارها و سبک زندگی تنظیم شود. 

رویکرد کتاب نسبت به «سبک زندگی»

موضوعات اخلاقی و مهارت‌های لازم برای زندگی فراوان است. اما کدام ‌یک اولویت بیشتری دارد؟ باید از چه موضوعی آغاز کنیم تا با کمترین تلاش بیشترین بهره را ببریم؟ آیا می‌توان با فراگیری بیست درصد از مهارت‌های لازم برای بهتر زیستن به اندازه‌ی ۸۰ درصد از راه را پیمود؟
کتاب «ترس، زشت و زیبا» کوشیده است با همین رویکردها به بررسی ریشۀ بسیاری از ناهنجاری‌های اخلاقی پرداخته و تحت عنوان «دروس علم زندگی»، به آموزش این مهم بپردازد و در این میان، از تکنیک ها، تمرین ها و آموزه های مهارت‌های زندگی غربی نیز بهره کافی ببرد. روشن است که این بهره برداری نباید به «التقاط» منجر شود، بلکه باید بتواند به طور دقیق، جراحی عمل قلب باز، تجربیات بشری به رسمیت شناخته شده و از آن بهره برداری مثبت و موثر هم می شود، در حوزه روانشناسی و مشاوره نیز می‌توان از این تجربیات ارزشمند در فضای یک زندگی دینی، استفاده مناسب و متناسب خوبی داشت. 

متاسفانه اغلب کتاب‌های مشابه به علت عدم بومی سازی و ترجمه‌ای بودن، رویکرد سکولار داشته و رنگ و بوی دینی ندارد و حتی بعضاً با تالی فاسدهای گوناگون اخلاقی نیز مواجه است ولی در این کتاب از مباحث دینی و تکنیک‌های مشاوره و روانشناسی به طور توأمان، بدون افتادن در ورطۀ التقاط، به منظور تغییر رفتار و اصلاح و مدیریت فکر در راستای سبک زندگی اسلامی بهره برداری شده است.

برگی از کتاب «ترس، زشت و زیبا»

«یکی از کلیدهای مهم خوشبختی، در کتابی به همین نام، چنین ترسیم شده است:

پدری نزدیک مرگ به فرزندانش گفت که نام و مکنت یا هر چیز دیگری که به درد زندگی شما بخورد، برایتان بر جای نگذاشته ام و تنها چیزی که می‌توانم به شما به میراث دهم، سه قاعده است: نخست این که هرگز از «آن‌ها» نترس. مردمان از «آن‌ها» بیش از هر چیز در این جهان بیم دارند. سرداران نیرومند، شجاعانه با دشمنان سرسخت رو به رو می‌شوند، ولی از این که «آن‌ها» چه می گویند و «آن‌ها» چه می اندیشند و «آن‌ها» چه چیز را دوست دارند، سخت می هراسند...

آن پدر راست می گفت، کمتر روزی است که شبیه این جملات را نگوییم و نشنویم:

... آخه مردم چی می‌گن!

آخه این درسته!؟ جلوی بچه‌ها حالمو گرفت! حالا اونا چی می‌گن!؟ چی فکر می‌کنند!؟ مطمئن باش من هم جلوی بقیه، حالشو می‌گیرم!

آن پدر راست می‌گفت، بسیاری ازفرزندان آدم، از آن ها خیلی می ترسند، به نحوی که بسیاری از تصمیمات و اعمالشان را علیرغم میل و عقیده واقعی شان، بر اساس ترس از آن ها شکل داده اند، آن هایی موهوم که زندگی بسیاری از ما و بلکه همگان را تحت تاثیر خود قرار داده است.»

نثر و سبک کتاب و تصویرپردازی

کتاب با سبکی متفاوت و خاص در طرح موضوعات، هم از الگوهای ساده و قابل فهم برای عموم استفاده کرده است، هم از مبانی علمی روز در دانش روانشناسی و جامعه‌شناسی به غایت بهره برده است. همچنین با جداول و تمرین‌های فراوان، به صورت کارگاهی، مخاطب را سیر داده تا به صورت کاربردی، مباحث مورد بررسی قرار بگیرد. این کتاب با استفاده از محتواهای چندرسانه‌ای متنوع و داستان‌ها و قصه‌های ریز و درشت، جذابیت خویش را حفظ کرده است.

درباره دکتر علیرضا مؤذن، نویسنده کتاب

جناب آقای دکتر موذن، محقق، نويسنده و مدرس در حوزه‌های مختلف دينی، تربيتی، تفکر و رسانه هستند. ايشان مؤسس مجموعه دوران ما (بیدار باش و هدایت) هستند و طراحی و اجرای برنامه‌های آموزشی اين مجموعه را با هدف شناخت ويژگی‌های عصر جديد پايه‌ريزی کردند.

برخی سوابق و تحصیلات دکتر علیرضا مؤذن:

  • کارشناسی ارشد فلسفه اسلامی
  • دکترای علوم قرآن و حدیث
  • عضو هیات تالیف کتاب تفکر و سواد رسانه‌ای وزارت آموزش و پرورش
  • سابقه‌ تدریس در دانشگاه‌ها و وزارت آموزش و پرورش

چاپ جدید کتاب «ترس زشت، ترس زیبا»

ویرایش سوم کتاب «ترس زشت، ترس زیبا» با تیراژ هزار نسخه پس از مشورت‌های فراوان با اساتید و موسسات مختلف و دریافت بازخوردهای گوناگون از مخاطبین با اصلاح و اضافات، روانه بازار شد. مراسم رونمایی از کتاب «ترس زشت، ترس زیبا» با حضور حجت الاسلام دکتر رضا مهکام، دکتر وحید مهران و دکتر علیرضا موذن (نویسنده کتاب) در خانه کتاب و ادبیات ایران برگزار شد.

آشنایی با دیگر کتاب‌های نویسند:

دوره آموزشی مهارت جرأت مندی

بهترین حالت برای استفاده از این کتاب آن است که کتاب به شکل یک کلاس آموزشی و کارگاهی برگزار شود و مدرس محترم، ترجیحاً با ادبیات دینی و روان شناسی و مشاوره به میزان کافی آشنا باشد. 

موسسه بصائر ویژه معلمان، طلاب، اساتید قرآنی و مربیان جلسات تربیتی، دوره آموزشی مهارت جرات مندی را با بهره گیری از دانش اساتید برگزار می‌کند. همچنین دانشجویانی که این دوره را با موفقیت پشت سر بگذرانند، می توانند در دوره «روش تدریس مهارت جرات مندی» شرکت کنند. برای آشنایی بیشتر با دوره‌ها، روی تصاویر زیر کلیک کنید.