محتوای روز دوم

کلیپ روز دوم: خطرناک‌ترین جریان دینی - استاد کاظمی

گزیده‌ای از بسته آموزشی مرزبانی اعتقادی

متن روز دوم: ما در محاصره‌ایم!!

اجازه دهید برای اینکه بیشتر با قدرت و تأثیر رسانه آشنا شویم، به نقل از سایت همشهری آنلاین و به قلم آقای اسماعیل رمضانی، مطلب زیر را با هم مرور کنیم:

تا قبل از سال ۱۳۹۰ اصلاً نام و نشانی از او در فهرست برترین‌های ۵۰ گانه وجود نداشت. تا این که در سال ۹۰ خودش را به ناگهان با جهشی عجیب به رتبه بیست و نهم رساند. او در سال‌های ۹۰ و ۹۱ هم به رشد خود ادامه داد و هم اکنون در رتبه بیست و پنج قرار دارد. ما در مورد رتبه ایران در جدول فیفا صحبت نمی‌کنیم، پدیده مورد نظر ما جناب آقای «کیان» نام دارد. این نام قدیمی ایرانی، در دو سه سال اخیر در فهرست برترین نام‌های پسـرانه‌ای که ایرانی‌ها برای فرزندان خود انتخاب می‌کنند، قرار گرفته است. به نظر شما، چه دلیلی برای آن می‌توان یافت؟ کافی است در نظر بگیرید که پخش سریال پربیننده مختارنامه در همین سال‌ها بود و قهرمان ایرانی آن‌هم نامش چیزی نبود جز: «کیان».

بگذارید مثال‌های دیگری برایتان بزنم. سریال پربیننده آوای باران که هنوز یادتان هست؟ به نظر شما آیا نمی‌تواند ارتباطی میان پخش این سریال و ارتقای ۱۵ پلّه‌ای نام «باران» در جدول برترین نام‌های دخترانه ایرانی در سال ۹۲ وجود داشته باشد؟ آیا اوج‌گیری نام «ستایش» و رسیدن او به رتبه سوم در سال‌های پخش سریال ستایش با هم ارتباطی ندارند؟ رکوردهای پی در پی حسین رضازاده آیا ارتباطی با صدرنشینی نام «ابوالفضل» ندارد؟ بهتر است بدانید که در سال‌های ۱۳۸۵ تا ۱۳۸۸ درست پس از روزهای اوج‌گیری حسین رضازاده با آن «یا اباالفضل» گفتن‌های معروفش، نام «ابوالفضل» پس از یک دوره صعود در صدر برترین نام‌های پسـرانه ایرانی جا خوش کرد. پس از بازنشستگی حسین رضازاده هم «امیرعلی» جای آن را گرفت. 

تمام این مثال‌ها را برای این زدم تا بدانید تأثیرات رسانه‌های جمعی در دنیای امروز ما تا چه اندازه است. حتّی شخصی‌ترین انتخاب‌های ما هم به طور ناخودآگاه، تحت تأثیر آن‌ها قرار دارد. شما فکر می‌کنید دیدن یک سریال، شما را فقط سرگرم می‌کند یا دیدن و خواندن اخبار، تنها شما را از پیرامون‌تان مطّلع می‌کند؛ این در حالی است که اینها تأثیرات محسوس رسانه‌ها در دنیای ماست. 

اخبار، تبلیغات، سریال‌ها، فیلم‌ها و سایر محصولات رسانه‌ای، گاه چیزهای کوچکی را در ذهن ما می‌کارند که در تمام شئونات و انتخاب‌های زندگی ما تأثیرگذار هستند، حتّی ممکن است برای نام فرزند خودمان مستقلّ از دیگران تصمیم بگیریم؛ امّا از دایره تأثیرات رسانه‌ها نمی‌توانیم خارج شویم. ما به سبک رسانه‌ها زندگی می‌کنیم، مثل کاراکترهای آن‌ها لباس می‌پوشیم، حرف می‌زنیم و خیلی وقت‌ها، مطابق سلیقه آن‌ها کار، رشته تحصیلی، اسم فرزند یا نوع ماشین خود را انتخاب می‌کنیم. ما در محاصره رسانه‌ها قرار گرفته‌ایم.

گزیده‌ای از کتاب «مهندس تازه به دوران رسیده»، دوره آموزشی «سواد رسانه‌ای»